5 Eylül 2012 Çarşamba

Mutluluk

Yazar: Zülfü Livaneli
Yayınevi: Doğan Kitap
Sayfa Sayısı: 392  
Basım Tarihi: 2011, 71. Baskı

Okunmayı bekleyen kitaplar stokumu eritmeye çalıştığım yazın şu son günlerinde, okumak için Mutluluk'u seçerek son derece yerinde bir iş yapmışım. Diğer Livaneli kitapları gibi bu da bir solukta bitti. Kitabın olay örgüsünü o kadar beğendim ki vakit kaybetmeden Abdullah Oğuz'un kitaptan uyarladığı Mutluluk filmini de izledim üstüne. Ama filmden, kitaptan aldığım o tadı alamadım. Bir kere kitaptaki olaylar çok yüzeysel olarak ele alınmış, kitaptaki derin karakter tahlilleri çok iyi işlenmemiş ve hikaye sadece Meryem üzerinden anlatılmış. Kısacası yönetmen kitaptan çok kendi kafasındaki hikayeyi anlatmayı tercih etmiş. Bu bağlamda töre kurbanı bir kadının hikayesini anlatmakta başarılı mı diye bakarsak; evet başarılı diyebiliriz.

Romanda Livaneli toplumsal olaylara ilişkin gözlemlerini üç farklı karakter aracılığıyla aktarıyor bizlere. Tecavüze uğradığı için ailesi tarafından ölüme mahkum edilen Meryem, onu öldürmekle görevlendirilen kuzeni Cemal ve (içsel) bir yolculuğa çıkan Prof. İrfan Kurudal'ın kesişen hayatlarının hikayesi çok başarılı anlatılmış. 

Arka Kapak:
Meryem: Van Gölü kıyısındaki bir kasabada, Allah’ın kendisini 
sevmesinden başka bir şey beklemeyen 17 yaşında bir kız. Şeyh amcasının tecavüzüne uğramış. Bir töre cinayetine kurban gitmek üzere.
Prof. Dr. İrfan Kurudal: İstanbullu tanınmış bir aydın. Hayattan hiçbir beklentisi kalmamış. Sahip olduğu her şeyi geride bırakarak, teknesiyle amaçsız bir Ege yolculuğuna çıkıyor. 
Cemal: Gabar Dağları’nda PKK peşinde koşmuş bir komando. Askerliğini bitirip eve döndüğünde ömrünün en zor göreviyle karşı karşıya kalıyor: Ailenin yüzkarası amca kızını töre gereği öldürmesi gerekiyor. 
Her biri mutluluğu arayan Meryem, İrfan ve Cemal, kendilerinin, birbirlerinin ve ülkenin ruhunun derinlerine doğru çalkantılı bir yolculuğa çıkıyorlar. Peki, onları neler bekliyor?

1 yorum:

  1. Ben de okumak istiyorum bu kitabı. Bakalım ne zaman mümkün olur artık. Bu arada size bir ödülüm var. :)
    http://rekursifdusunce.blogspot.com/2013/02/liebster-blog-award-liebster-blog-odulu.html

    YanıtlaSil